bg-blob bg-blob bg-blob bg-blob
news-blob news-blob news-blob

Snel je vriezer ontdooien zonder uitzetten: Dit is hoe

26 september 2024

Je wil van het ijs in je vriezer af, maar je wilt de vriezer niet uitzetten, omdat je er dan uren mee bezig bent om het ijs te smelten en het vaak een rommeltje wordt met water.  Kortom, je wilt de vriezer ontdooien. maar je wilt de vriezer ook aan laten. Wij vertellen je hoe!

Hoe ontstaat ijs in de vriezer?

Ijs vormt zich in de vriezer door een proces van rijpvorming. Dit gebeurt door vocht in de lucht die in de vriezer terechtkomt. Dit is hoe het werkt: 

Vocht in de lucht

Elke keer dat je de vriezer opent, komt er warme en vochtige lucht binnen, wanneer deze lucht de koude omgeving van de vriezer binnen gaat, begint de waterdamp af te koelen.

Condensatie en vorming van ijs

Wanneer de temperatuur in de vriezer onder het vriespunt is, condenseert de waterdamp en bevriest het onmiddellijk, hierdoor ontstaan er ijskristallen die zich vastzetten aan de wanden en producten in de vriezer.

Verschillende manieren om je vriezer te ontdooien

Gebruik heet water

Een snelle methode is om een pan of kom met heet water in de vriezer te zetten. Het warme water zorgt ervoor dat de ijskristallen smelten. Plaats de pan op een handdoek of bakplaat om het smeltwater op te vangen. Vergeet niet regelmatig het water te verversen, zodat de warmte optimaal blijft.

Maak gebruik van een föhn

Een andere effectieve manier is het gebruik van een föhn. Richt de föhn op de plekken waar ijs zich heeft opgehoopt en het zal snel beginnen te smelten. Let er wel op dat je de föhn op een veilige afstand houdt om schade aan de vriezer of elektrische onderdelen te voorkomen. Ook is het belangrijk dat de smeltende druppels niet in aanraking komen met de föhn.

Extra tip: Gebruik een krabber

Zodra het ijs begint te smelten, kun je het voorzichtig verwijderen met een plastic krabber. Doe dit zorgvuldig om beschadigingen aan de wanden van je vriezer te voorkomen. Vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen zoals messen, omdat deze de vriezer kunnen beschadigen.

Alternatief: Huur een vriezer bij Homie

Het regelmatig ontdooien van een vriezer is belangrijk voor een goede werking en energie-efficiëntie. Maar ook het hebben van een vriezer met moderne technologie helpt om minder snel last van ijsvorming te hebben. Met een vriezer van Homie ben je verzekerd van moderne vriezers , waardoor jij minder vaak de vriezer hoeft te ontdooien.

Ga jij voor een vriezer abonnement van Homie?

tafelmodel vriezer vrieskast huren

Heb je advies nodig?

Heb je advies nodig?