bg-blob bg-blob bg-blob bg-blob
news-blob news-blob news-blob

Schoenen in de wasmachine? Dit is hoe!

15 oktober 2024

Vraag je je af of je schoenen in de wasmachine kunnen? Ja, dat kan! Maar niet alle schoenen zijn geschikt voor een wasbeurt in de machine. Om te voorkomen dat je schoenen beschadigen, moet je op een paar dingen letten.

Welke schoenen kunnen in de wasmachine?

Voordat je je schoenen in de wasmachine stopt, is het goed om te weten welke schoenen geschikt zijn. Sportschoenen van stof, canvas of katoen kunnen vaak prima gewassen worden. Denk aan sneakers of gympen. Ook sommige synthetische materialen overleven de wasbeurt zonder problemen.

Leren schoenen, suède of schoenen met veel decoraties, zoals glitters of kralen, moet je absoluut niet in de wasmachine doen. Deze materialen raken snel beschadigd door water en wrijving. Reinig deze schoenen liever met de hand.

Hoe bereid je schoenen voor?

Voordat je je schoenen in de wasmachine stopt, moet je een paar voorbereidingen treffen. Haal eerst de veters uit de schoenen. Veters worden vaak heel vies, dus was ze apart voor een schoner resultaat. Je kunt ze bijvoorbeeld in een waszakje doen. Haal ook de inlegzolen eruit als dat mogelijk is. Deze maak je het beste met de hand schoon om kromtrekken te voorkomen.

Verwijder zoveel mogelijk vuil en modder van je schoenen. Gebruik hiervoor een borstel of een doek. Dit voorkomt dat het vuil je wasmachine verstopt of andere kleding vies maakt.

De juiste was instellingen

Nu je schoenen klaar zijn voor de wasmachine, is het tijd om de juiste instellingen te kiezen. Gebruik altijd een koud of maximaal 30 graden programma. Warm water kan de schoenen vervormen of hun kleur doen vervagen. Kies daarnaast voor een kort programma en zet de centrifuge stand op een lage snelheid, maximaal 600 toeren. Een te hoge snelheid kan de schoenen beschadigen.

Gebruik een mild wasmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen of bleekmiddel, want die kunnen de kleur en het materiaal van je schoenen aantasten. Voeg geen wasverzachter toe. Dit kan een laagje achterlaten dat de ademende werking van sommige materialen vermindert.

Stop je schoenen in een waszak of een kussensloop. Dit beschermt zowel je schoenen als je wasmachine tegen schade. Stop ook een paar oude handdoeken in de trommel. Deze vangen de schokken op en voorkomen dat je schoenen hard tegen de trommel stoten.

Na het wassen: goed drogen

Na het wassen is het belangrijk om je schoenen goed te laten drogen. Stop je schoenen nooit in de droger! De hitte kan je schoenen doen krimpen of vervormen. Laat ze op kamertemperatuur drogen. Stop wat krantenpapier in de schoenen om vocht op te nemen en ze in vorm te houden. Vervang het papier regelmatig.

Laat je schoenen niet in direct zonlicht of bij de verwarming drogen. Dit kan het materiaal uitdrogen en ervoor zorgen dat de kleur vervaagt.

Extra tips voor schone schoenen

  • Was je schoenen niet te vaak. Elke wasbeurt tast de levensduur van je schoenen aan. Probeer vlekken daarom zo snel mogelijk met de hand te verwijderen.
  • Heb je last van nare geurtjes in je schoenen? Strooi er wat baking soda in en laat dit een nacht zitten. Dit helpt de geur te neutraliseren.
  • Wil je extra voorzichtig zijn? Kies dan voor een handwas. Gebruik een zachte borstel en een sopje van lauw water en een mild wasmiddel. Dit is de veiligste manier om je schoenen schoon te maken.

Lees ook eens ons blog over de voordelen van het huren van een wasmachine.

Heb je advies nodig?

Heb je advies nodig?