Bovenlader of Voorlader?


Bij Homie hebben we een wasmachine met de deur aan de voorkant, of terwijl: een voorlader. Maar waarom eigenlijk? In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen een voorlader en bovenlader.

De ruimte
Hoewel bovenladers vaak iets smaller zijn dan voorladers is qua ruimte besparing een voorlader toch het handigst. Dit komt omdat je bovenop de voorlader van alles kwijt kunt. Zo kun je je wasmiddel op het apparaat zetten, maar bijvoorbeeld ook een Homie droger. Al met al bespaar je meer ruimte met een voorlader.

Je houding
Wanneer je problemen hebt met knielen, of buigen, kies dan voor een bovenlader. Bij een voorlader ontkom je er namelijk niet aan dat je door de knieën moet.

Wasmiddel
Of je wasmiddel nou op de voorlader staat, of op de grond naast je bovenlader. Je bent flexibeler in je keuze als je een bovenlader hebt. Dit is gemakkelijk uit te leggen. Bij een bovenlader zit de klep aan de bovenkant. Hierdoor kun je vrijwel alle wasmiddelen in je apparaat gooien. Bij voorladers raden fabrikanten vaak aan om schuimarm wasmiddel te gebruiken, zodat het zeep niet uit de deur naar buiten komt. Wel moeten we hierbij zeggen, tegenwoordig hebben de meeste mensen een voorlader, waardoor bijna al het wasmiddel hier inmiddels voor geschikt is.

Levensduur kleding
Hoe lang je kleding mooi blijft hangt niet alleen af van de kwaliteit. Ook de wasmachine die je gebruikt heeft hier invloed op. Bij een voorlader gebruikt de wasmachine de zwaartekracht om de trommel te draaien. Dit is beter voor je kleding, dan het mechanisme dat in een bovenlader zit. Wil je je kleding zo lang mogelijk goed houden, ga dan dus voor een voorlader.

Water, elektriciteit en tijd
Als het gaat om het besparen van tijd en geld, wint de voorlader wasmachine zonder twijfel. Een machine met bovenlader heeft voldoende water nodig om de hele lading kleding in de mand te bedekken, terwijl een voorlader slechts 30% van dat water nodig heeft. Omdat de voorlader minder water gebruikt, blijft er ook minder water achter in het wasgoed. Hierdoor hoef je minder te centrifugeren, of terwijl korter te wassen. Dit bespaart water, elektriciteit en tijd. Bovendien hebben voorladers geen roerwerken, waardoor ze grotere ladingen kunnen wassen. Grotere ladingen voor de machines betekenen minder wasbeurten in totaal.

Kosten
Over het algemeen kost een goede voorlader meer dan een bovenlader. Wel kun je er zeker van zijn dan je initiële investering wordt terug verdiend. Lagere waterkosten, lagere energiekosten, minder tijd, langer mooi blijvende kleren etc.


Al met al zie je maar, de voorlader is op bijna elk gebied een betere keuze dan een bovenlader.
Naja, behalve de aanschaf kosten. Daarom is het extra verstandig om een Homie wasmachine te bestellen. Zo heb je wel alle voordelen, maar niet de aanschafkosten!