Veelgestelde vragen over wasmiddel in de wasmachine
5 februari 2025
Vraag jij je ook weleens af hoeveel wasmiddel je moet gebruiken of hoe je wasmiddelresten uit je wasmachine krijgt? In dit blog beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over wasmiddel.
Vraag 1: Hoeveel wasmiddel moet ik gebruiken?
De hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt, verschilt per wasbeurt. Het hangt af van de grootte van de lading, hoe vuil de kleding is en de soort wasmachine die je hebt. De meeste wasmiddelen hebben een doseringstabel op de verpakking; het is belangrijk om deze te volgen. Te veel wasmiddel is niet alleen zonde, maar kan ook schadelijk zijn voor je wasmachine en je kleding. Het kan leiden tot ophoping van residu in de machine en op je kleding, wat verstoppingen en nare geuren kan veroorzaken. Te weinig wasmiddel zorgt ervoor dat je was niet goed schoon wordt.
Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking, maar pas deze aan als je machine niet vol is of als je was heel vuil is. Het is beter om iets minder wasmiddel te gebruiken dan te veel. Je bespaart niet alleen geld, maar voorkomt ook problemen met je wasmachine.
Vraag 2: Wat is eco-vriendelijk wasmiddel?
Eco-vriendelijk wasmiddel is wasmiddel dat minder schadelijke stoffen bevat voor het milieu. Het is vaak biologisch afbreekbaar en bevat geen agressieve chemicaliën zoals fosfaten of parabenen. Deze wasmiddelen zijn net zo effectief als reguliere wasmiddelen, maar ze verminderen de belasting voor waterwegen en het milieu. Als je duurzamer wilt wassen, kies dan voor eco-vriendelijk wasmiddel en gebruik de eco-stand van je wasmachine.
Vraag 3: Wat is vetluis?
Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is een schuim- of zeepachtige substantie die zich ophoopt in je wasmachine. Dit ontstaat meestal wanneer er te veel wasmiddel wordt gebruikt of wanneer het wasmiddel niet goed oplost bij lage temperaturen. Vetluis kan zich ophopen in de trommel, leidingen en rubberen randen van je wasmachine, wat kan leiden tot nare geurtjes en verstoppingen.
Gelukkig kun je vetluis relatief eenvoudig verwijderen en voorkomen. Draai een kookwas (90℃) zonder wasgoed en giet een halve liter schoonmaakazijn toe aan het wasmiddelbakje. Doe dit minimaal een keer per half jaar om je wasmachine fris te houden. Gebruik daarnaast nooit teveel wasmiddel en gebruik vloeibaar wasmiddel als je op lage temperaturen wast. Dit lost beter op in koud water en helpt om wasluis te voorkomen.
Vraag 4: Wat moet ik doen als er wasmiddelresten in de machine achterblijven?
Achterblijvende wasmiddelresten kunnen leiden tot ophopingen die de werking van je machine belemmeren. Dit kun je voorkomen door altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken en regelmatig onderhoud te plegen. Als er toch resten achterblijven, volg dan deze stappen:
- Haal de wasmiddelbak uit de machine en maak deze goed schoon;
- Voer een reinigingsprogramma uit.
Vraag 5: In welk vakje moet wasmiddel?
De meeste wasmachines hebben een lade met drie vakjes. In het vakje met het cijfer 1 of een streepje gaat het voorwasmiddel. Dit gebruik je als je een voorwas wilt doen voor extra vieze kleding of hardnekkige vlekken. Het hoofdwasmiddel doe je in het vakje met het cijfer 2 of twee streepjes. Gebruik je wasverzachter? Dit gaat in het bakje met een symbool van een bloemetje / sterretje.